• image 1
  • image 1

East End Kmin rzymski cały 100g

Dostawa: 2 dni

East End

7.00 PLN

Jednorazowo można zakupić maksymalnie 50 sztuk produktu. Jeśli chcesz kupić więcej skontaktuj się z nami.

Zastosowanie kulinarne kminu rzymskiego

Kumin jest stosowany głównie tam, gdzie ceni się dobrze doprawione potrawy – głównie w Indiach, na Dalekim i Bliskim Wschodzie, a także w kuchni meksykańskiej, portugalskiej i hiszpańskiej. Jest składnikiem większości curry i wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu, do potraw grillowanych - zwłaszcza jagnięciny oraz dań z kurczaka. Dzięki kminkowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele. Małą ilość tej przyprawy można z powodzeniem dodać do bakłażana i dań z fasoli.

Kumin jest niezbędny jako składnik wielu pikantnych meksykańskich dań, takich jak chilli con carne, sos chilli, a także zapiekani wieprzowej enchiladas (tradycyjne danie meksykańskie podawane w tortilli).

W Europie Kumin nadaje smaku konkretnym rodzajom portugalskich kiełbasek, jest także wykorzystywany jako przyprawa do sera, zwłaszcza holenderskiego „Leyden” i niemieckiego „Munster”, a dorzucany do paleniska korzystnie wpływa na smak wędzonych serów i mięs. Jest składnikiem marynat, dodawany jest także do kapusty kiszonej oraz doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami sosów pomidorowych.

Kumin jest dość powszechnie znany na Bliskim Wschodzie. Wykorzystuje się go głównie jako przyprawę do dań z ryb, potraw grillowanych i gulaszów oraz do kaszy kuskus. Nadaje on również smak daniom z mięsa i warzyw na parze – narodowym marokańskim potrawom. „Zeera pani” to orzeźwiający i apetyczny indyjski napój przyrządzony właśnie z kminu rzymskiego i wody tamaryndowej. Kumin jest również składnikiem Kummel - słynnego niemieckiego likieru.








źródło:http.www.przyprawowy.pl

Send a message when a product is in stock

Choose your variant and leave your email address. We will notify you, when your product is in stock.

-->