• image 1
  • image 1

Nasiona kozieradki 100g

Dostawa: 2 dni

East End

6.50 PLN

Jednorazowo można zakupić maksymalnie 50 sztuk produktu. Jeśli chcesz kupić więcej skontaktuj się z nami.

Zastosowanie kulinarne kozieradki 

Kozieradka wchodzi w skład mieszanki curry, w różnych kombinacjach, zwłaszcza "vindaloo" oraz ostrych curry Sri Lanki. Oprócz tego jest także składnikiem panch phoron - indyjskiej mieszanki pięciu przypraw. W mieszankach domowej roboty ilość kozieradki może być kontrolowana, natomiast w gotowych tanich mieszankach dostępnych w sklepach, jej smak jest zazwyczaj przytłaczający.

W przypadku gdy ryby doprawione są curry, zwłaszcza te o silnym smaku jak tuńczyk bądź makrela, kozieradka jest częstym składnikiem wykorzystanej mieszanki.

Wiele sosów chutney oraz marynat wykorzystuje pikantny aromat kozieradki, która nadaje specyficzny aromat warzywom. Liście, zarówno świeże, jak i suszone są używane jako dodatek do mięs, dań warzywnych oraz sosów chutney.

Nasiona są składnikiem wyrobu cukierniczego bliskiego wschodu, jakim jest chałwa. Z mąki zmieszanej ze zmieloną kozieradką powstaje pikantny chleb. W Indiach prażone zmielone nasiona są substytutem lub podróbką kawy. Z kozieradki można także zrobić herbatę - łyżeczkę nasion na dwie filiżanki należy parzyć przez pięć minut.







źródło:http.www.przyprawowy.pl



Send a message when a product is in stock

Choose your variant and leave your email address. We will notify you, when your product is in stock.

-->