Zastosowanie kulinarne kolendry
Kolendra najczęściej znajduje
zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo
zmielonej - zwłaszcza w Indiach – dzięki czemu uzyskuje się chrupiącą
konsystencję. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i
zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną. Kolendra
jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala, przypraw do
marynat, wykorzystana jest również jako dodatek do ciast, pieczywa i
innych produktów piekarniczych.
Kolendra jest charakterystyczna dla
kuchni arabskiej, będąc nieodzowną przyprawą do potraw z jagnięciny, z
mięsa koźlego, a także wszelakich nadziewek i farszów. Popularna arabska
mieszanka przypraw Taklia w swoim składzie zawiera kolendrę i czosnek. Kolendra
jest idealnym duetem wykorzystanym do przyprawiania greckich potraw
falafel oraz egipskich przekąsek dukka, będących kombinacją smakową
prażonego sezamu, orzechów laskowych, soli i pieprzu. Kolendra doskonale komponuje się z szynką i wieprzowiną, zwłaszcza, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza.
Kolendra nadaje niepowtarzalny smak
daniom rybnym, a wraz z innymi przyprawami wtarta w kurczaka lub rybę
utworzy pyszną aromatyczną skórkę. Niezwykły smak uzyskamy smażąc kilka
nasion kolendry z kiełbasą. Kolendra
jest dopełnieniem wielu receptur chilli, takich jak Harissa – bardzo
pikantny sos z czerwonej papryki pochodzący z Afryki Północnej. Kolendrę
można dodać do serka wiejskiego. Wykorzystuje się zawsze świeże liście.
Występują w kuchni Bliskiego Wschodu, a także w hiszpańskiej,
indyjskiej, w kuchniach orientalnych i południowoamerykańskich. Kolendrę
można stosować jak pietruszkę posypując nią mięso mielone, sosy puree,
zupy i curry – zwłaszcza bhuna. Zarówno nasiona, jak i liście można
wykorzystać jako składniki wielu sałatek. W Tajlandii korzeń rośliny
kolendry służy do przyprawiania mięs i curry.
źródło: http://www.przyprawowy.pl