Gorczyca czarna
(Brassica nigra) to okrągłe twarde nasiona, w kolorze od ciemnego brązu
do czerni. Są mniejsze, a w porównaniu z gorczycą białą, ich smak jest
bardziej ostry.
Zastosowanie kulinarne gorczycy
Białą gorczycę stosuje się do peklowania przypraw i mieszanek
przyprawowych wykorzystywanych do gotowania mięsa i owoców morza. Nadaje
pikantny smak kapuście i jest stosowana jako dodatek do marynat. W
Indiach, całe nasiona są smażone w ghee, aż do momentu, gdy ziarno
pęknie, a jego smak staje się łagodniejszy, z lekką nutą orzechową.
Taka postać jest użyteczna jako ozdoba lub przyprawa do innych
indyjskich potraw.
Nasiona gorczycy brązowej wchodzą w skład innych przypraw i mieszanek curry, a także past.
Olej wytwarzany z gorczycy brązowej, wykorzystywany jest jako pikantna przyprawa powszechnie używana w Indiach. Sproszkowana gorczyca dodawana jest do majonezu i do sosów.
Musztarda w proszku nadaje smak
sosom barbecue, fasolce, oraz daniom mięsnym, potrawom z jajek i
buraków. Istnieje wiele gotowych musztard o szerokim wachlarzu smaków -
łagodne i słodkie, ostre i pikantne. Mogą być gładkie lub ziarniste,
doprawione różnymi ziołami i przyprawami.
*data ważności: 05/2020