Pieprz to owoc rośliny z rodzaju pieprzowatych. Pieprz czarny to
suszone, niedojrzałe jagody. Ziarna są pomarszczone i kuliste, mają ok. 5
mm średnicy. Gatunki Malabar i Tellicherry są uznawane za najlepsze
gatunki, ze względu na swoją wielkość i dojrzałość. Tylko 10% z
największych ziaren zalicza się do pieprzu Tellicherry. Czarny pieprz
jest najmocniejszy w smaku.
Najlepszy pieprz to ten mielony bezpośrednio na żywność. Do gorących
posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój
aromat. Do sosów najlepiej stosować biały pieprz. Zielony nadaje się do
puree z czosnkiem, lub cynamonem, może być dodany do masła lub śmietany,
do urozmaicenia sosów do ryby. Ziarna pieprzu czerwonego dodawane są do
drobiu, warzyw i ryb.
źródło:http.www.przyprawowy.pl